Întrebări frecvente

Pentru că cei mai mulți care vin în Danemarca nu sunt obișnuiți cu sistemul și cultura daneză, răspundem aici unor întrebări frecvente cu privire la:

 • sistemul de taxare din Danemarca
 • sistemul de concedii din Danemarca
 • despre salariul brut/ net din Danemarca
 • despre serviciile Eurojob Denmark
 • despre cazare, masă, mașină
 • despre înregistrările necesare la sosirea în Danemarca
 • și despre locurile de muncă în Danemarca, în general.

Citește cu atenție aceste informații și dacă ai întrebări sau nelămuriri, contactează-ne - prin email la info@eurojobdk.com sau telefonic la +45 88448244.

Atenție: doar persoanele care au obținut un loc de muncă prin intermediul nostru în Danemarca beneficiază de consultanță gratuită pe toată perioada contractului. Dacă nu ai fost clientul nostru până acum, completează un CV AICI și vom vedea dacă următorul tău job poate fi prin intermediul nostru.

Cu drag, echipa Eurojob Denmark ApS

Întrebări frecvente și răspunsuri despre Eurojob Denmark și despre Danemarca

Începând cu data de 1 martie 2021, nu mai sunt restricții în ceea ce privește COVID-19, atât la intrare în țară, cât și în ceea ce privește viața de zi cu zi.

Locurile de muncă oferite de Eurojob Denmark se împart în:

 • locuri de muncă pentru necalificați - unde nu se cere experiență anterioară în domeniu, și
 • locuri de muncă pentru calificați/ cu experiență relevantă de min. 2-3 ani.

Singurele locuri de muncă unde nu se cere experiență sunt locurile de muncă în ferme zootehnice sau agricole.

Pentru restul locurilor de muncă experiența anterioară este obligatorie.

Locurile de muncă în ferme sunt printre singurele locuri de muncă pe care le avem pentru necalificați - adică nu se cere niciun fel de experiență anterioară.
Dacă ai experiență într-o fermă profesională, atunci salariul tău poate fi mai mare (salariu de calificat).

 • pentru aceste locuri de muncă pot aplica: bărbați, femei, și cupluri - aplică AICI
 • pentru aceste locuri de muncă trebuie să te aștepți la muncă fizică și miros specific unei ferme
 • locurile de muncă în ferme pot fi:
  • în ferme de vaci: unde cel mai sigur vei participa la 2 mulsori pe zi, vei spăla camera de muls, vei avea grijă și vei hrăni vițeii, vei împrăștia paie, vei curăța grajdurile, vei adminstra tratamente, posibil să înveți să folosești diferite utilaje sau tractoare, și alte activități ce pot apărea într-o fermă; programul poate fi dimineață foarte devreme (4:30, de exemplu), sau noaptea târziu (ora 24:00), și fiecare al doilea weekend.
  • în ferme de porci: unde poți lucra cu scroafele și purceii mici, sau cu porcii mari pentru îngrășare (30-100kg); în funcție de departament, poți hrăni animalele, castra, administra vaccinuri și alte tratamente, poți eutanasia animale bolnave, poți spăla cu turbojet-ul grajdurile, poți muta porci, sau poți ajuta pe câmp la diferite activități; posibil să înveți să folosești diferite utilaje sau tractoare, sau poți ajuta la diferite reparații; se lucrează, în general de la 7 la 15, și fiecare al treilea weekend.

Salariul începe de la 130 kr./ oră, brut. Asta înseamnă un salariu „în mână”, după plata tuturor taxelor către statul danez, undeva la circa 1.900€ pe lună, pentru un program normal de 160 de ore.

Dacă ai nevoie de cazare, aceasta poate fi asigurată de către angajator - prețul chiriei plus utilități fiind de aproximativ 3.000 kr./ lună (400€).

Pentru locurile de muncă în construcții/ abator/ hotel/ restaurant/ etc. se cere experiență anterioară de min. 2-3 ani - aplică AICI.

În construcții, sunt disponibile locuri de muncă la:

 • gresie și faianță, linoleum, parchet, pardoseli ciment sau epoxy
 • glet, var, tapet, pereți gips
 • zidărie aparentă, pavaje, piatră cubică
 • dulgherie, acoperișuri țiglă sau tablă.

În abator, sunt disponibile următoarele locuri de muncă:

 • sacrificare/ tăiere
 • tranșare/ dezosare
 • împachetat - locuri de muncă limitate și din când în când.

Mai sunt disponibile următoarele locuri:

 • vopsitor auto
 • mini excavator - pentru instalarea fibrei pentru internet
 • excavator - pentru instalarea sisteme de canalizare
 • depozit - în general se cere certificat de motostivuitorist.

Salariile variază între 150 kr./ oră și 200 kr./ oră (brut). Asta înseamnă un salariu „în mână”, după plata tuturor taxelor către statul danez, undeva între 2.100 și 2.500€ pe lună, pentru un program normal de 160 de ore.

Dacă ai nevoie de cazare, aceasta poate fi asigurată de către angajator - prețul chiriei plus utilități fiind de aproximativ 3.000 kr./ lună (400€).
Tot angajatorul poate asigura și o mașină închiriată - prețul fiind de aproximativ 135€/ lună + carburant. Mașina poate fi folosită și în interes personal.

Pentru fiecare lună de lucru primești 2,08 zile de vacanță - un total de 25 de zile anual. Pentru aceste zile, primești 12,5% în fiecare lună în plus față de salariu - iar banii se acumulează într-un cont separat - feriekonto. Poți solicita banii de vacanță în fiecare lună pentru luna anterioară, sau oricând dorești, dar nu mai târziu de decembrie anul următor - de exemplu: poți aplica pentru banii de vacanță acumulați în perioada septembrie 2022 - august 2023 - cel târziu în decembrie 2023.

Pentru mai multe informații, urmează acest link - click aici (în engleză), sau aplică pentru bani - click AICI.

În Danemarca, salariul discutat/ pe contract este întotdeauna cel brut (înainte de taxe). Salariul net (banii în mână) depinde de taxele pe care le plătești.

Astfel, în Danemarca, fiecare persoană beneficiază de o deducere de taxe individuală. Această deducere de taxe se numește fradrag (a se citi „fradrau”) și poate avea diferite valori, dar se situează în medie la valoarea de 5.500 de coroane lunar.

Salariul net se calculează scăzând din cel brut următoarele: 8% pentru piața muncii, contribuția la pensie (aprox. 100 de coroane), fradrag-ul, și apoi taxele locale – în medie undeva la 38%, după care se adaugă înapoi fradrag-ul și rezultatul este salariul net. Per total, taxele sunt în primul an în jur de 27-30%, iar începând cu al doilea an în jur de 33-35%. Poți calcula singur și pe site-ul celor de la SKAT (autoritatea ce se ocupă de taxare) AICI, și vei trece ca „trækprocent” 38.

În primul an de zile, dacă vii dintr-o țară membră a UE, poți beneficia, în anumite cazuri, de deduceri pentru masă, cazare și transport spre Danemarca. Astfel că în primul an, fradrag-ul tău poate fi mai mare mare decât cel obișnuit - dar SKAT este autoritatea care hotărăște dacă ești îndreptățit la deduceri.

Poți obține deduceri dacă de exemplu ai mai mult de 24 de kilometri până la locul de muncă, sau dacă ești părinte unic pentru copiii tăi, sau dacă ești înscris la sindicat, sau dacă ai credite – poți obține deducere pentru plata dobânzii la credit – mai multe informații aici (click).

Iată câteva exemple de salariu brut vs. salariu net în Danemarca (pentru calculul taxelor am considerat un fradrag de 5.500 kr. pe lună și norma întreagă de 160 de ore):

Salariu per oră Salariu brut pe lună Salariu net pe lună
130 kr. 20.800 kr. ~ 14.200 kr. (~ 1.900€)
140 kr. 22.400 kr. ~ 15.100 kr. (~ 2.040€)
150 kr. 24.000 kr. ~ 16.100 kr. (~ 2.150€)
160 kr. 25.600 kr. ~ 17.000 kr. (~ 2.290€)
170 kr. 27.200 kr. ~ 17.900 kr. (~ 2.400€)
180 kr. 28.800 kr. ~ 18.800 kr. (~ 2.540€)
190 kr. 30.400 kr. ~ 19.800 kr. (~ 2.660€)
200 kr. 32.000 kr. ~ 20.700 kr. (~ 2.780€)

Aceste calcule sunt aproximative. SKAT este autoritatea ce dictează nivelul de taxare a fiecărei persoane în parte, mai exact valoarea fradrag-ului lunar. Aceste salarii sunt calculate pentru norma întreagă de 37 de ore pe săptămână și nu cuprind eventuale adaosuri salariale dictate de sindicate în cazul contractelor colective de muncă, ce pot ajunge în anumite cazuri la 12-13% din salariu.

În Danemarca, la fel ca și în România și alte țări, sindicatele (3F, NNF, Danske SlagtermestreKA, etc.) dictează un anumit contract colectiv de muncă (overenskomst), în funcție de branșa în care lucrezi. Sunt companii care încheie contracte colective de muncă pentru angajații săi - în general companii care au mai mulți angajați, și companii care încheie doar contracte individuale de muncă.

La fel, orice angajat are dreptul să adere sau nu la un sindicat (de exemplu 3F, Krifa, Det Faglige Hus, Ase, Min A-kasse, etc.). Aderarea la un sindicat contează în momentul în care dorești să fi reprezentat într-un anume caz, și nu influențează în niciun fel contractul individual sau colectiv de muncă pe care îl ai cu compania pentru care lucrezi.

În fiecare contract individual de muncă încheiat de Eurojob Denmark este specificat dacă respectivul contract se supune sau nu unui contract colectiv de muncă. Existența unui contract colectiv de muncă ține doar de locul de muncă, și nu poate fi la alegerea angajatului. Avantajele unui contract colectiv de muncă sunt reprezentate de anumite sporuri salariale, zile libere plătite, pensie privată, reguli mai clare și mai stricte asupra orelor lucrate, și altele.

Astfel, în funcție de contractul colectiv de muncă, poți beneficia de următoarele avantaje:

 • orele suplimentare pot fi plătite cu un spor salarial de 50% pentru primele 3-4 ore, și cu un spor salarial de 100% după acele ore; de obicei orele sunt calculate săptămânal (adică peste 37 ore/ săptămână) sau lunar (adică peste 160 ore/ lună).
 • poate exista un bonus salarial în funcție de orele între care lucrezi - de exemplu între 6:00 și 18:00 este considerat program normal, între 18:00 și 22:00 primești un anumit bonus, și între 22:00 și 06:00, un alt bonus salarial.
 • SH - søgnehelligdage - un spor salarial pentru plata zilelor de sărbătoare; în cele mai multe contracte colective de muncă ponderea SH este de 4% - adică în fiecare lună lucrată, primești pe lângă salariu, un procent de 4% din salariu, într-un cont de SH, și astfel, în lunile în care sunt sărbători legale plătite, primești în jur de 850 kr. pe zi. Dacă în contul SH nu ai acumulat destui bani, atunci zilele de SH nu pot fi plătite. Banii sunt virați lunar în contul de SH (iar valoarea apare pe foaia de salariu), iar la finalul contractului, în cazul în care banii nu au fost plătiți, se plătesc toți o dată.
 • fritvalgsordning - un spor salarial sub formă de procent din salariu care poate fi plătit lunar, la final de contract, sau în pensia privată; poate fi între 6% și 9,90%, în funcție de sindicat - sunt sindicate ce nu au un astfel de spor.
 • skurpenge - spor salarial în cazul în care lucrezi pe șantier și nu ai un spațiu acoperit unde să iei masa, sau toaletă; valoarea diferă de la sindicat la sindicat, dar poate fi între 60 kr. și 90 kr./ zi.
 • pensie privată - în unele cazuri poți benficia de pensie privată de la începutul contractului, alteori începând cu a 5-a lună de muncă, de exemplu; în cazul pensiei private, o parte din cotizație o plătește angajatorul (8%, de exemplu), iar cealaltă angajatul (4%, de exemplu).

Acestea sunt o parte din cele mai frecvente beneficii/ sporuri salariale. Sunt doar cu titlu explicativ și diferă de la contract, la contract.

Majoritatea angajatorilor danezi nu asigură cazare; dar sunt și excepții – fermierii în general asigură cazare, iar costul acesteia este în medie 3.000 de coroane pe lună pentru o cameră, cu utilități incluse. Prețul este mai scăzut dacă angajatorul este proprietar al imobilului, și mai ridicat dacă închiriază la rândul lui.

Același lucru se aplică și mașinilor – nu se asigură decât dacă este specificat expres în contract. Sunt angajatori care percep o taxă per kilometru, în cazul în care mașina este folosită din când în când, sau angajatori care percep o taxă lunară – dacă mașina este folosită și în interes personal. Chiria lunară a unei mașini ce este folosită și în interes personal poate fi în jur de 3.000 de coroane.

Referitor la masă – sunt cazuri în care angajatorii asigură o masă pe zi, pentru o anumită sumă lunară oprită din salariu.

În Danemarca nimic nu este gratuit. Dacă angajatorul îți asigură „gratuit” mașină, sau masă, sau alte beneficii, atunci trebuie să plătești impozit către SKAT pentru acele beneficii – vezi mai multe aici (click).

Pentru angajații proprii (vikari), Eurojob Denmark poate asigura cazare și mașină:

 • prețul cazării este în general de 4.000 de coroane pe lună, și include toate utilitățile, iar fiecare angajat are camera proprie.
 • prețul chiriei mașinii poate varia între 2.000 de coroane și 5.500 de coroane pe lună, în funcție de câte persoane folosesc mașina. Carburantul nu este inclus în prețul chiriei.

Deși cetățenii țărilor din UE au dreptul să lucreze în Danemarca, înregistrarea la Oficiul de Emigrări, la finanțe, și la primărie este obligatorie pentru toate persoanele ce vor să lucreze aici.

Eurojob Denmark ApS asigură, contra cost, servicii de consultanță pentru:

 • înregistrarea, inclusiv completarea documentelor și transportul până la oficiu
 • înregistrarea la finanțe
 • înregistrarea la primărie.

Ne poți trimite un email la info@eurojobdk.com sau să contactezi biroul nostru la +45 88448244.

Fiecare persoană este obligată să se înregistreze la unitatea teritorială (kommune) de care aparține, pentru a primi cardul galben de sănătate și NemID-ul. Prezentarea la ghișeu se face doar pe bază de programare online sau telefonică.

Eurojob Denmark poate oferi consultanță în acest sens - ne poți trimite un email la info@eurojobdk.com sau să contactezi biroul nostru la +45 88448244.

Recomandat este ca fiecare angajat să aibă un cont bancar danez pentru a putea primi salariul. Sunt angajatori ce pot vira salariul și într-un cont străin, dar sunt și angajatori ce nu au această opțiune. De aceea, cei mai mulți angajatori vor da un avans din salalariu în numerar, până la obținerea unui cont bancar danez.

Iată câteva bănci daneze cu sediu fizic:

Și câteva bănci virtuale:

Eurojob Denmark poate oferi consultanță în acest sens - ne poți trimite un email la info@eurojobdk.com sau să contactezi biroul nostru la +45 88448244.

 • În funcție de modalitatea de angajare, Eurojob Denmark poate asigura anumite servicii gratuite iar altele contracost.
 • Serviciile de recrutare sunt întotdeauna gratuite pentru absolut oricine.
 • Serviciile de consultanță sunt gratuite doar pentru clienții Eurojob Denmark.
 • Serviciile de transport, cazare, masă, înregistrare sunt întotdeauna contracost – dacă nu este specificat altfel în Acordul de Colaborare.
 • Serviciile Eurojob Denmark sunt plătibile din salariu, la sfârșitul lunii, și niciodată în avans.

Ne poți trimite un email la info@eurojobdk.com sau să contactezi biroul nostru la +45 88448244.

 • Călătoria spre Danemarca se poate realiza cu avionul sau cu mașina, în regim propriu sau ca parte a serviciilor Eurojob Denmark.
 • Pentru clienții Eurojob Denmark putem asigura servicii de transport spre Danemarca (contracost) prin colaboratorii noștri - COMATI PSG și ROMFOUR.