Întrebări frecvente

Pentru că cei mai mulți care vin în Danemarca nu sunt obișnuiți cu sistemul și cultura daneză, ne-am hotărât să răspundem aici unor întrebări frecvente cu privire la:

 • sistemul de taxare din Danemarca
 • sistemul de concedii din Danemarca
 • despre salariul brut/ net din Danemarca
 • despre serviciile Eurojob Denmark
 • despre cazare, masă, mașină
 • despre înregistrările necesare la sosirea în Danemarca
 • și despre locurile de muncă în Danemarca, în general.

Citește cu atenție aceste informații și dacă ai întrebări sau nelămuriri, contactează-ne - prin email la info@eurojobdk.com sau telefonic la +45 88448244.

Atenție: doar persoanele care au obținut un loc de muncă prin intermediul nostru în Danemarca beneficiază de consultanță gratuită pe toată perioada contractului. Dacă ai fost clientul nostru până acum, completează un CV AICI și vom vedea dacă următorul tău job poate fi prin intermediul nostru.

Cu drag, echipa Eurojob Denmark ApS

Întrebări frecvente și răspunsuri despre Eurojob Denmark și despre Danemarca

În acest moment, pot intra pe teritoriul Danemarcei doar persoanele ce au legătură cu statul danez: adică au rude de gradul 1, au rezidența în Danemarca, sau au obținut un loc de muncă în Danemarca.

În cazul în care ai obținut un loc de muncă în Danemarca, trebuie să deții un Contract de Muncă semnat de angajator și de tine, și să-l prezinți autorităților la intrarea în Danemarca.
Atenție: autoritățile obișnuiesc să sune angajatorul pentru a se asigura că documentul prezentat de tine nu este fals.

De asemenea, la intrarea în Danemarca trebuie să prezinți un test rapid COVID negativ, nu mai vechi de 24 de ore, și ai obligația să faci un nou test PCR la sosirea în Danemarca.
Primele 10 zile de la sosirea ta în Danemarca sunt considerate zile de izolare, și ai dreptul să mergi DOAR la serviciu și înapoi.
La patru zile de la sosirea ta în Danemarca, poți face un nou test PCR, iar dacă rezultatul este negativ, poți părăsi izolarea. Dacă nu ai posibilitate să faci un nou test la 4 zile, atunci trebuie să respecți izolarea de 10 zile.

Companiile de transport cu care colaborăm asigură un test COVID în Germania - în așa fel încât acesta să nu depășească 24 de ore.

Datorită tranziției la noul sistem de concedii, banii de vacanță obținuți în perioada 1 septembrie 2019 – 31 august 2020 au fost „înghețați” pentru o perioadă.

Începând cu 28 septembrie 2020 poți aplica pentru o parte din banii „înghețați” - mai exact banii acumulați în perioada 1 septembrie 2019 - 31 martie 2020 - bani ce corespund la 3 săptămâni de concediu. Astfel, poți aplica la acest link: Aplică pentru banii de concediu - click aici și în termen de aproximativ 10 zile vei primi banii în contul tău NemKonto. Dacă ai părăsit Danemarca și nu mai ai contul danez, atunci va trebui să citești informațiile de la acest link: NEMKONTO - click aici - pentru ca mai apoi să asociezi NemKonto contului tău bancar curent.

Pentru restul de 2 săptămâni de concediu - aferent perioadei 1 aprilie - 31 august 2020 încă nu sunt date oficiale cu privire la o eventuală „dezghețare”.

Ca și până acum, în fiecare lună obții 2,08 zile de vacanță pe lună - în total 25 de zile anual. Diferența este că de acum poți beneficia de concediu imediat ce ai obținut zilele. Astfel, dacă ai început serviciul în septembrie, în octombrie poți beneficia deja de două zile de concediu.

În Danemarca, salariul este întotdeauna cel brut (înainte de taxe). Salariul net (banii în mână) depinde de taxele pe care le plătești.

Astfel, în Danemarca, fiecare persoană beneficiază de o deducere de taxe individuală. Această deducere de taxe se numește fradrag (a se citi „fradrau”) și poate avea diferite valori, dar se situează în medie la valoarea de 5.500 de coroane lunar.• Salariul net se calculează scăzând din cel brut următoarele: 8% pentru piața muncii, contribuția la pensie (aprox. 100 de coroane), fradrag-ul, și apoi taxele locale – în medie undeva la 38%, după care se adaugă înapoi fradrag-ul și rezultă salariul net. Per total, taxele sunt în primul an, în jur de 27-30%, iar începând cu al doilea an 33-35%.

În primul an de zile, dacă vii dintr-o țară membră a UE, poți beneficia, în anumite cazuri, de deduceri pentru masă, cazare și transport spre Danemarca. Astfel că în primul an, fradrag-ul tău poate fi mai mare mare decât cel obișnuit - dar SKAT este autoritatea care hotărăște dacă ești îndreptățit la deduceri.

Poți obține deduceri dacă de exemplu ai mai mult de 24 de kilometri până la locul de muncă, sau dacă ești părinte unic pentru copiii tăi, sau dacă ești înscris la sindicat, sau dacă ai credite – poți obține deducere pentru plata dobânzii la credit – mai multe informații aici (click).

Majoritatea angajatorilor danezi nu asigură cazare; dar sunt și excepții – fermierii în general asigură cazare, iar costul acesteia este în medie de 2.000-3.000 de coroane pe lună pentru o cameră, cu utilități incluse. Prețul este mai scăzut dacă angajatorul este proprietar al imobilului, și mai ridicat dacă închiriază la rândul lui.

Același lucru se aplică și mașinilor – nu se asigură decât dacă este specificat expres în contract. Sunt angajatori care percep o taxă per kilometru, în cazul în care mașina este folosită din când în când, sau angajatori care percep o taxă lunară – dacă mașina este folosită și în interes personal. Chiria lunară a unei mașini ce este folosită și în interes personal poate fi în jur de 3.000 de coroane.

Referitor la masă – sunt cazuri în care angajatorii asigură o masă pe zi, pentru o anumită sumă lunară oprită din salariu.

În Danemarca nimic nu este gratuit. Dacă angajatorul îți asigură „gratuit” mașină, sau masă, sau alte beneficii, atunci trebuie să plătești impozit către SKAT pentru acele beneficii – vezi mai multe aici (click).

Pentru angajații proprii (vikari), Eurojob Denmark poate asigura cazare și mașină:

 • prețul cazării este în general de 3.000 de coroane pe lună, și include toate utilitățile, iar fiecare angajat are camera proprie.
 • prețul chiriei mașinii poate varia între 1.000 de coroane și 4.000 de coroane pe lună, în funcție de câte persoane folosesc mașina. Carburantul nu este inclus în prețul chiriei.

Deși cetățenii țărilor din UE au dreptul să lucreze în Danemarca, înregistrarea la Oficiul de Emigrări și la Finanțe este obligatorie pentru toate persoanele ce vor să lucreze aici.

 • Pentru persoanele care sunt angajate prin intermediul Eurojob Denmark, sau apelează la serviciile noastre, putem asigura toată consultanța pentru înregistrare, inclusiv completarea documentelor și transportul până la oficiu.
 • Pentru persoanele care sunt angajate prin intermediul Eurojob Denmark, sau apelează la serviciile noastre, putem asigura toată consultanța și înregistrarea la Finanțe.

Fiecare persoană este obligată să se înregistreze la unitatea teritorială (kommune) de care aparține, pentru a primi cardul galben de sănătate. Prezentarea la ghișeu se face doar pe bază de programare online sau telefonică 

Eurojob Denmark poate oferi consultanță în acest sens.

Recomandat este ca fiecare angajat să aibă un cont bancar danez pentru a putea primi salariul. Sunt angajatori ce pot vira salariul și într-un cont străin, dar sunt și angajatori ce nu au această opțiune. De aceea, cei mai mulți angajatori vor da un avans din salalariu în numerar, până la obținerea unui cont bancar danez.

Eurojob Denmark poate oferi consultanță în acest sens.

 • În funcție de modalitatea de angajare, Eurojob Denmark poate asigura anumite servicii gratuite iar altele contracost.
 • Serviciile de recrutare sunt întotdeauna gratuite pentru absolut oricine.
 • Serviciile de consultanță sunt gratuite doar pentru clienții Eurojob Denmark.
 • Serviciile de transport, cazare, masă, înregistrare sunt întotdeauna contracost – dacă nu este specificat altfel în Acordul de Colaborare.
 • Serviciile Eurojob Denmark sunt plătibile din salariu, la sfârșitul lunii, și niciodată în avans.
 • Călătoria spre Danemarca se poate realiza cu avionul sau cu mașina, în regim propriu sau ca parte a serviciilor Eurojob Denmark.
 • Pentru clienții Eurojob Denmark putem asigura servicii de transport spre Danemarca (contracost) prin colaboratorii noștri - COMATI PSG și ROMFOUR.

Locurile de muncă oferite de Eurojob Denmark se împart în:

 • locuri de muncă unde este nevoie de experiență, și
 • locuri de muncă unde nu se cere experiență - necalificați.

Singurele locuri de muncă unde nu se cere experiență sunt locurile de muncă în ferme zootehnice sau agricole - salariul începe de la 110 kr./ oră pentru persoane fără experiență, și 125 kr./ oră pentru persoane cu experiență în fermele daneze.

Pentru restul locurilor de muncă se cere experiență anterioară: de exemplu abatoare - sacrificare/ tăiere și tranșare/ dezosare - salarii de la 148,75 la 175,00 kr./ oră, construcții - amenajări interioare/ exterioare/ zugrăveli/ gresie faianță - salarii de la 135,00 la 165,00 kr./ oră, depozite - salarii de la 127 kr./ oră.