Fremtiden er nu

Fremtiden er nu

Hele EU vil i fremtiden mangle arbejdskraft. Derfor skal vi i Danmark – ifølge Lars Tobler fra Eurojob – blive bedre til at rekruttere medarbejdere udenfor EU

- Vi har de sidste cirka 2 år oplevet, at der er en øget konkurrence om de gode medarbejdere indenfor EU. Vi besluttede derfor at blive certificeret hos SIRI (Styrelsen for International rekruttering og Integration). Dette gør at vi hurtigere og nemmere kan rekruttere medarbejdere udenfor EU, fortæller Lars Tobler indehaver af vikar- og rekrutteringsbureauet Eurojob.

Lars Toblers iagttagelser og beslutningen om også at rekruttere udenfor EU flugter med Dansk Erhverv, der senest i efteråret 2023 opfordrede til et paradigmeskifte i forhold til international arbejdskraft.

I følge FNs prognose vil der allerede om 10 år være 17 mio. færre i alderen 20-64 år i EU og Norden. Og 50 mio. færre i 2050.

I Danmark vil der mangle 130.000 kollegaer om 10 år, lyder det fra Dansk Erhverv. Disse mange tusinde mangler simpelthen og vil gøre Danmark fattigere.
Man hører jævnligt i Danmark den ene eller anden faggruppe nævnt - at her bliver der problemer med nok personale, og derfor skal man styrke rekrutteringen. Men ifølge Dansk Erhverv vil det blot gøre at man internt konkurrerer om at tiltrække til de enkelte fag. Det er ikke kun den enkelte faggruppe der er udfordret. Det er et generelt problem.

Partnere udenfor EU

Dansk Erhverv foreslår derfor at Danmark laver partnerskabs aftaler med lande udenfor EU i forhold til at tiltrække arbejdskraft.

- Det er godt at Dansk Erhverv gør opmærksom på udfordringerne med mangel på arbejdskraft og opfordrer til politisk handling. Men fremtiden er nu, siger Lars Tobler fra Eurojob.

- Vi har derfor selv fundet partnere i bl.a. Vietnam og Uganda, der hjælper med at finde fagpersonale, der gerne vil arbejde i Danmark. Jeg er ikke tvivl om, at skal man lykkes med rekruttering af medarbejdere udenfor EU, skal man have samarbejdspartnere lokalt. Det er folk, der kender kulturen og er i stand til at screene kandidaterne, således at de medarbejdere, der kommer til Danmark, kan udføre det arbejde vores kunder har brug for og forventer, siger Lars Tobler, der oplever en øget villighed hos virksomhederne til at tage medarbejdere udenfor EU.

- Vi arbejder hver dag med at påvirke beslutningstagerne ude i virksomhederne i forhold til at ansætte medarbejdere udenfor EU. Jeg synes, vi er godt på vej, men det er stadig forholdsvis nyt for mange virksomheder. Så jeg synes det er positivt, hvis man, som dansk Erhverv foreslår, gør det nemmere og enklere for virksomhederne at ansætte medarbejdere udenfor EU, lyder det fra Lars Tobler fra Eurojob.

Mens politikerne diskuterer og eventuelt beslutter, hvordan det kan blive nemmere at rekruttere medarbejdere udenfor EU, er Lars Tobler og hans kollegaer hos Eurojob i fuld gang. Her er der ikke tid til at vente på, at man politisk gør noget ved problemet.